Van Darjeeling via Rumtek naar Gangtok
Door: Jan Hermens
Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien
04 Oktober 2015 | India, Gangtok
De opwarming van de aarde heeft voor Sikkim dramatische gevolgen: gletsjers krimpen in hoog tempo en de regenval wordt steeds overvloediger.
Vanmorgen om 9.00 uur reden we weer weg uit Darjeeling. Het Dekeling hotel had als grote nadeel dat je vanaf de straat ongeveer tachtig treden moet oplopen naar de receptie en dan nog eenentwintig naar de kamer. Wil je de stad in of naar het restaurant van het hotel dan krijg je elke keer die 101 treden twee keer voor je kiezen. Omlaag gaat dan nog wel, maar andersom begin je al na enkele treden de gevolgen van de ijlere lucht te voelen. Bovendien word je 's nachts veelvuldig wakker van de koerende duiven op de dakrand vlak boven de kamer.
We zijn om 16.00 uur aangekomen in 'Gangtok', de hoofdstad van Sikkim. Het zijn slechts 25 treden naar onze riante kamer met balkon en uitzicht op de omliggende bergen. Onderweg zagen we al enkele toppen van het Himalaya gebergte, maar we zijn benieuwd hoe prachtig het uitzicht morgenvroeg zal zijn. De zon verdwijnt hier overigens al om 16.45 uur achter de bergen en om 17.30 uur is het donker.
In Darjeeling moesten we verschillende keren wachten voor de lopers van de Darjeeling-Marathon. Er staan dan wel veel politieagenten langs de route, maar het verkeer gaat gewoon door. Hun taak is vooral weer veelvuldig op hun fluitje te blazen! Door een verkeersophoping kon een ambulance met zwaailichten en flink toeterend er niet door! Arun had ons al verteld dat dit in Delhi dagelijkse praktijk is en patiënten daardoor vaak op weg naar het ziekenhuis overlijden.
Langs de wegen veel tuinslangen en andere soorten pijpen die soms kilometers ver het water halen. Ze hangen of liggen gebundeld langs de wegen. Mocht er een lek ontstaan in jouw pijp, is het vrij lastig de plek van de lekkage te vinden. Bij watervalletjes buiten de stad staan veel auto's en vrachtwagens met een grote watertank erop. Deze worden daar gevuld en naar bepaalde plekken in de stad gebracht. Het water is erg koud en door de bodem gefilterd. Wijzelf werden onderweg van water en maracujasap voorzien door onze gids, een prachtige service.
Zoals eerder geschreven reden we een toeristische route. De uitzichten en vergezichten onderweg waren prachtig. We reden van 2134 (Darjeeling) naar 1870 meter (Gangtok). De wegen kruipen langzaam omhoog, veel bochten en landverschuivingen en vaak in erg slechte staat, omlaag gaat iets sneller. De wegen gaan altijd omlaag naar het einde van een dal om dan aan de andere kant weer omhoog te gaan en dan meerdere keren achter elkaar. Christien kreeg het dan ook al snel misselijk, maar wat een pilletje dan al niet kan doen. Nadeel daarvan was wel dat ze vaak in sliep viel.
Bij 'Lovers meet view point' hadden we een een hoog en prachtig uitzicht op twee rivieren die diep beneden in elkaar overvloeien. De naam van dit uitkijkpunt verraadt al wie hier vaak komen en dat is aan de rotzooi, die naar beneden gegooid wordt, wel te zien!
De bossen en de jungle hebben veel teakbomen en zijn dan ook een kostbaar bezit voor deze staat. Het hout wordt veelvuldig gebruikt in de woningen, vaak zijn de vloeren van dit hout, maar ook de meubels. Sikkim is een rijkere staat, dat zie je al meteen als je de grens passeert, de huizen zijn netjes, de straten schoon en de wegen lijken beter. Maar dit laatste is maar schijn, want na een kilometer zijn ze weer net zo slecht als voorheen, soms nog slechter. Dit laatste komt vooral door de gigantische regenbuien en de daardoor ontstane landverschuivingen. Er liggen dan ook vaker grote rotsblokken op de weg die van bovenaf omlaag rollen. Gelukkig hoefden wij ze alleen maar te passeren!
Aan de grens in 'Rangpo' ging onze gids met onze paspoorten naar de douane. We mogen 15 dagen in Sikkim blijven en we hebben nu weer een mooi stempel in ons paspoort erbij met als datum de eerste dag van binnenkomst in de staat Sikkim.
Soms is de afdaling van een weg zó steil dat er een soort wenteltrap gemaakt is. Je maakt met de auto enkele rondjes door tunnels en bent dan in één keer honderd meter lager, ingenieus! Langs de wegen veel verkeersborden maar het enige dat erop staat is een toeter! Gaandeweg worden de wegen wel beter, prachtige uitzichten en veel rijstvelden. Ook veel apen langs en op de wegen maar daarvoor laten we de chauffeur toch maar niet stoppen. We hebben zo onze ervaringen met deze dieren! We stoppen wel regelmatig. Een grote zak chips smaakt ons heerlijk, maar de dikte van de zak werd helaas vooral bepaald door lucht!
Het klimaat in Sikkim is aangenaam, niet zo klam en vochtig. Veel militaire voertuigen op de wegen, de militairen achterin laten zich graag fotofraferen wat trouwens ook voor de mensen hier geldt. Ze willen wel altijd de gemaakte foto zien en dat doen we dan ook graag. Op sommige plaatsen krijg je het idee dat er nauwelijks toeristen komen, vooral voor kinderen zijn we een bezienswaardigheid en ze zwaaien enthousiast.
Een uurtje vóór ´Gangtok´ bezoeken we een boeddhistisch kloostercomplex, ´Rumtek´. Bij de ingang moeten buitenlanders zich apart melden bij het leger, dat dit complex bewaakt. De paspoorten worden tijdelijk ingenomen en gecontroleerd. Je mag hier alleen maar zijn als je dat stempel in je paspoort hebt! Ook hier willen locals graag met ons op de foto, met hún toestel uiteraard, en deze foto zal weer op vele plaatsen hier aan de muur gehangen worden!
Het is een lange klim naar het complex, géén treden maar gewoon steil omhoog! In dit kloostercomplex wonen veel kinderen van arme Sikkimezen die hier tot hun vijftiende een gratis strenge opvoeding en opleiding krijgen. Het complex is oorspronkelijk uit de 17e eeuw maar in 1965 na een brand opnieuw gebouwd. Het klooster is een exacte kopie van eenzelfde klooster in Tibet. De entree is Rp 10. In 1981 stierf de laatste ´Karmapa´, de hoogste geestelijk leider van de ´Karma Kagyu´, ook wel de ´zwartehoedensekte´ genoemd. Er barstte een bittere strijd los rond het aanwijzen van zijn opvolger. Twee reìncarnaties van de laatste ´Karmapa´ strijden met elkaar om de troon. Eén van hen is gezegend door de ´Dalai Lama´. Het gehele complex wordt daarom door het leger bewaakt, overal soldaten met geweren, om confrontaties tussen beide strijdende partijen te voorkomen.
De lunch nemen we hier bij een lokaal klein restaurantje, het eten is geweldig lekker. Fresh lemon soda kennen ze hier niet maar hun ´Nimbu Pani´, Nepalees voor citroenwater was een goede maar erg zoete vervanging. Maar toch, we hebben weer twee woorden Nepalees geleerd.
Het ´Hidden Forest Retreat´ ligt, zoals de naam doet vermoeden, niet in een bos, maar wel aan de buitenkant op een van de vele hellingen van ´Gangtok´. De stad is alleen maar op de westhellingen gebouwd, omdat huizen traditioneel op het noordwesten gebouwd moeten worden, richting de berg ´Kanchenjunga´, de beschermer van Sikkim. Het is er heerlijk rustig en dat is een verademing na de drukte van Delhi, Jaipur en Darjeeling. Wat een rust hier. Wél veel muggen, maar deze zijn van het ´goeie´ soort zoals de eigenares ons vertelt. Ze is een ´Bhutias´, de oorspronkelijke bevolking van Sikkim. We hebben om 19.00 uur heerlijk gegeten, het was niet ´spicy´ maar dat is natuurlijk een bewerkelijke uitdrukking. Het was maar goed dat we een grote fles water erbij kregen!
Sikkim zal nog wel meer eigenaardigheden hebben, eentje is dat je in het openbaar niet mag roken! Tevens zijn er bij volle maan alcoholvrije dagen!
04 Oktober 2015 - 17:42
Gert H.:
Lijkt mij zo mooi daar , ik moet Hans toch ooit zover zien te krijgen . Wat dat roken betreft , toch maar eens stoppen . -
04 Oktober 2015 - 18:15
Adrie:
Prachtig daar! Ik weet nie thoe het tijdsverschil is....of jullie teruggaan in de tijd of vooruit....maar om geen risico te lopen: Jan, alvast van harte gefeliciteerd! En Gods zegen toegewenst. Doeg -
04 Oktober 2015 - 19:13
Gea Veldhuizen:
Wat een gave verhalen weer ! Jullie komen topfit weer naar huis met al die trappen en niet roken !! Blijven jullie nu ook daar om Jan's verjaardag te vieren ? Zal een aparte ervaring zijn zo ver van huis !
Mooie foto's ook ! Groetjes van ons .. -
04 Oktober 2015 - 21:39
Nico:
Beste Christien en Jan,
Ik begrijp dat jullie weer een mooie reis hebben! Geniet ervan!
Tevens wil ik je - mede namens Cor - feliciteren met je verjaardag, Jan!
Liefs van Nico en Cor. -
05 Oktober 2015 - 00:12
Margo:
Leuk verslag weer, genieten om met jullie mee te reizen. Hihi in het openbaar niet roken hoe heb je dat opgelost Jan. Enne als jullie kans zien reageer dan even op de uitnodiging van Thomas als jullie willen! Lieve groetjes van mij! -
05 Oktober 2015 - 09:53
Teus En Lieneke:
Dag, Jan en Christien.
Wederom een boeiende reis, zo te zien en te lezen. En ook wij willen jullie bij deze van harte feliciteren met de verjaardag van Jan. Nog vele jaren in goede gezondheid!
Met vriendelijke groet, Teus en Lieneke. -
05 Oktober 2015 - 13:29
Carly:
Leuk verhaal weer, lieve mensen, graag wat meer foto 's van al die mooie beschrijvingen van de natuur en vergezichten, ken dat?? ;-)
Jan, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Christien, gefeliciteerd met Jan!
Groetjes en geniet ze verder! -
05 Oktober 2015 - 14:32
Jose En Rob:
Hoi Jan,
Van harte proficiat met je verjaardag! 64 jaar, and still going strong! Ben je er toch weer in geslaagd de dans in Nederland te ontspringen. :)
Groetjes van Jose en Rob
05 Oktober 2015 - 16:17
Jos:
Jan, van harte en nog vele jaren namens de Eppo- clan, groeten en nog een goed vervolg van jullie verdere reis, groeten uit Eindhoven.