Kurseong / Darjeeling - Reisverslag uit Darjeeling, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu Kurseong / Darjeeling - Reisverslag uit Darjeeling, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu

Kurseong / Darjeeling

Door: Jan Hermens

Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien

02 Oktober 2015 | India, Darjeeling

Vandaag 2 oktober is het een nationale feestdag, men viert de geboortedag van Gandhi. Alle overheidsgebouwen en winkels zijn gesloten, behalve natuurlijk de winkeltjes van de gewone mensen, die moeten altijd werken!
Gistermorgen in alle vroegte vlogen we van Jaipur naar Delhi, een korte vlucht waarbiij we nauwelijks tijd hadden om de aangeboden sandwich te eten. Bij het inchecken van de bagage bleken we toch nog 4 kg. overgewicht te hebben en moesten we Rp. 1400 bijbetalen. Als we dit op de terugvlucht ook weer moeten doen, heeft Jet Airways de betaalde vergoeding weer bijna terug verdiend! In Delhi moesten we drie uur wachten op de doorvlucht naar Bagdogra.
We vlogen op 7000 meter hoogte, boven een prachtig wolkendek, maar de toppen van het Mimalayagebergte steken er nog bovenuit, prachtig om te zien, tenminste als je aan de linkerkant zit. Op de terugvlucht dus rechts!
In Bagdogra aangekomen werden we meteen met een wit sjaaltje ontvangen, we konden meteen doorlopen, alles werd verder voor ons geregeld. Buiten was het 32 graden, bijna iedereen loopt hier met een paraplu. In een winkeltje werden voor ons twee flessen koud water voor onderweg gekocht.
De natuur is hier indrukwerkkend groen, met buiten de stad alleen nog maar theeplantages en af en toe rijstvelden. Deze weg vormt hier de enige verbinding en handelsroute met Nepal, Bhutan, Sikkim en Bangla Desh.
Het zijn nog 63 km. naar Kurseong waar we zullen overnachten. De weg wordt steeds slechter, soms is er geen weg meer door overstromingen en ander natuurgeweld. Wij slaan linksaf naar Kurseong, de weg wordt steiler met steeds meer bochten. De weg is in 1839 door de Engelsen aangeleg en gaat langzaam omhoog, en hier weer veel koeien die op hun dooie gemak oversteken of gewoon midden op de weg staan of liggen.
Het wordt ook steeds iets minder warm, op een gegeven moment kon de airco uit en de ramen open.
Kurseong ligt op 1458 meter hoogte, hoog in het voorgebergte van de Himalaya. Rondom overal theeplantages met ertussen de huizen van de mensen die er werken. De dorpjes liggen vastgeplakt tegen de hellingen. We zien veel mensen afkomstig uit Nepal, Bhutan en Tibet, de meesten zijn hier geboren. Mijn mobiel zegt opeens 'Welkom in Nepal', maar dat kan niet goed zijn want de grens met Nepal ligt hier nog 100 km. vandaan, maar toch! De meeste mensen hier zijn dan ook boeddhist, overal wapperen gebedsvlaggen, of katholiek.
Jammer dat Riksja Travel niet een nieuwe bouwsteen 'Van Sikkim naar Nepal' wilde toevoegen, van hieruit is het veel makkelijker en goedkoper naar Nepal te gaan dan via Varanasi en Lumbini. We hadden deze route al volledig in kaart gebracht, inklusief hotels en vervoer, zelfs al met Royal Mountain Travel in Nepal kortgesloten. Hadden we het toch maar zo gedaan!
We zitten nu in hotel 'Cochrane Place' de voormalige gerestaureerde woning van een Engelsman. Onze kamer is 15 meter lang met 4 ramen en een openslaande deur naar een evenlang balkon met uitzicht op de bergen. Een aparte badkamer en boven ook nog een zitkamer met datzelfde uitzicht. De kamers hebben geen nummers maar een naam, wij zitten in 'Sitong'. Op de vloer dikke en warme tapijten want het is hier een stuk frisser dan we gewend waren, vooral 's morgens en 's avonds. We hebben gisteren na aankomst al meteen een wandeling gemaakt door een theeplantage en dat was behoorlijk klimmen en dalen. Je zit voordat je het weet 100 meter lager en die moet je dan weer steil omhoog. Maar ach, de mensen hier doen dit elke dag en dan ook nog meerdere keren!
Bij het avondeten kwam men ons al vooraf zeggen dat er helaas geen yoghurt was en dat konden we ons niet voorstellen. Een Indiase maaltijd zonder yoghurt bestaat toch niet? Dus ook geen bananenlassi en geen raita! Wel kregen we vooraf nootjes geserveerd, gemalen zwart graan, gemengd met gember, koriander en chili en dan weer geroosterd, ontzettend lekker! Ze noemen dit 'chana'. Bier wordt hier overigens gedronken uit een mok met een tulpendecor aan de buitenkant! We vinden Indiaas eten erg lekker en intussen weten we wel wat we graag eten en hoe alles gemaakt wordt. Veel kruiden, de kleur en geur van de ontlasting begint langzaam andere vormen aan te nemen! In de wastafel liggen mottenballen, maar of de afvoer zónder mottenballen slechter geroken zou hebben?
Morgen bezoeken we een theeplantage en gaan we met de trein naar Darjeeling.

• 02 Oktober 2015 - 18:12

Maarten:

Leuk verhaal, vooral de details over jullie ontlasting!

• 02 Oktober 2015 - 18:12

Maarten:

Leuk verhaal, vooral de details over jullie ontlasting!

• 02 Oktober 2015 - 20:27

Carly:

Inderdaad, Jan, nèt ff teveel informatie... ;-(
    Ik ga nog even foto's zoeken, altijd mooi!
    Goeie reis weer verder, hoor, sterkte met mekaars luchten...
    Groetjes!

• 03 Oktober 2015 - 00:47

Margo:

De kleur van de ontlasting ga ik maar snel vergeten, niet echt interessant vind ik! Maar de rest van jullie belevenissen vind ik super spannend en oow wat zou ik graag even met jullie mee reizen door de theeplantages. Heel veel plezier nog,ik kijk uit naar het vervolg!

• 03 Oktober 2015 - 00:57

Carola:

Lekker genieten in het groen! En die vliegtuigmaatschappij zijn afzetters

• 03 Oktober 2015 - 09:19

Puck:

Klinkt goed allemaal!! Geniet ervan samen!

Jan & Christien

Sinds een aantal jaren maken wij, Christien en Jan, reizen naar landen waar je soms in situaties belandt, die een diepe indruk achter laten en je ook niet loslaten als je weer terug bent in ons welvaartsland. In stilte hopen we altijd op bijzondere ontmoetingen met mensen in hun eigen cultuur en omgeving, méér dan zomaar een ontmoeting. Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven. Ikzelf (65) reis sinds 1990 door Azië. Sinds 13 jaar reis ik samen met mijn vrouw, Christien (57). Samen zijn we op Java en Bali geweest, op Sri Lanka en in India. In oktober 2008 maakten we een rondreis door Vietnam, we trokken van Hanoi naar Saigon, met als afsluiting nog 4 dagen in Hong Kong. We reizen bijna altijd met een auto met chauffeur, om zoveel mogelijk van het land te zien waarbij we de route zelf bepalen. Tot 1 april 2009 waren we in Marokko en in oktober van dat jaar maakten we een rondreis door het noorden van Vietnam en het zuiden van China. In oktober 2010 maakten we een indrukwekkende rondreis door Myanmar en in oktober 2011 waren we in Bangkok, Cambodja, Vietnam en wederom in het zuiden van China. In oktober 2012 waren we weer in het zuiden van China en maakten we aansluitend een rondreis door Maleisië. In 2013 waren we op Malta en in het prachtige Nepal, een bijzondere reis. In 2014 wederom in China en in Thailand en Laos en in 2015 in India en Nepal. Ik ben bovendien een fanatiek stripverzamelaar en een geboren Limburger!