Van Gangkok met de auto naar Bagdogra - Reisverslag uit Shiliguri, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu Van Gangkok met de auto naar Bagdogra - Reisverslag uit Shiliguri, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu

Van Gangkok met de auto naar Bagdogra

Door: Jan Hermens

Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien

06 Oktober 2015 | India, Shiliguri

Vanmorgen om 7.00 uur vertrokken we weer uit Sikkim op weg naar het vliegveld in Bagdogra (West Bengalen) een rit van 131 km. voor onze verdere reis, via Delhi, naar Varanasi.
De rechtstreekse vlucht naar Varanasi, via Kolkata, was gecanceld. Daardoor moesten we noodgedwongen óf in Kolkata óf in Delhi overnachten en onze reis in Sikkim met één dag inkorten. We kwamen vanmiddag om 17.00 uur in Delhi aan en we zitten in het, op het oog, luxe ´Ashok Country Resort´, vlakbij het vliegveld maar ´vlakbij´ is ook hier een relatief begrip. Het blinkt aan alle kanten, marmeren vloeren, tapijten, echt een hotel waar je je normaal niet op je gemak voelt. En daar kwamen we bij het diner al snel achter. Alles in buffetvorm en eten zoveel je wilt. Maar je betaalt dan wel viermaal de prijs waar je eerder zes euro betaalde. Het hotel ligt dan wel dichtbij het vliegveld maar verder ver van alles! We aten vooraf lemon koriander soup en diverse salades, de hoofdschotel (rijst, groenten, kip en vis, allemaal erg pittig) en als toetje jelly, meloen en kheer. De 'kheer' was erg lekker, maar Sameer moet ons maar vertellen wat we eigenlijk gegeten hebben!
We zaten amper op onze kamer en we werden al gebeld door Ina onze vriendin uit Jaipur. We hadden haar foto´s van onze ontmoeting gemaild en deze heeft ze aan haar familie in Nederland doorgemaild. Ze is er ontzettend blij mee! Ze geniet al van het kleine tubetje tandpasta uit Holland!
De weg van Gangtok naar Bagdogra is mogelijk nog slechter dan die we gisteren gereden hebben. Deze keer dus geen toeristische route maar meer een noodzakelijk kwaad omdat er eigenlijk maar één weg de staat uit gaat. Natuurlijk weer veel bochten, bruggen en rotsen op de weg, af en toe ook apen en koeien. Overstromingen begin september hebben ervoor gezorgd dat in het noordoosten van India tweehonderduizend mensen op de vlucht geslagen zijn. Hevige moessons in vooral de staat ´Assam´ in combinatie met smeltwater uit de Himalaya hebben ervoor gezorgd dat veel rivieren hier buiten hun oevers traden. Veel dorpen stonden onder water en landbouwgrond werd weggespoeld.
De moesson zorgt voor de broodnodige regen die de grond vruchtbaar maakt, maar in grote delen van het bergachtige noordoosten leidt het steeds vaker tot aardverschuivingen en overstromingen, ook mede veroorzaakt door grootschalige ontbossing.
En met de gevolgen daarvan kregen we vandaag te maken. Grote stukken van de weg die toch al slecht en smal was, waren weggespoeld. Hellingen waren naar beneden gekomen en blokkeerden nog steeds een deel van de weg. Er wordt wel hard gewerkt, vooral weer door vrouwen, maar toch, het is voornamelijk handwerk! Soms zag het er uit alsof het gisteren naar beneden gekomen was en we hoopten maar........
We rijden langs steile beboste hellingen die vol orchideeën staan, de nationale bloem van Sikkim, we passeren meerder malen een gammele brug over een woest stromende rivier. De bosgronden zijn bedekt met kardemon, op safraan na het duurste kruid. Waar we hoger de bergen in gaan, rijden we door de mist, korstmossen bedekken alles.
Langs de weg weer de gebruikelijke tuinslangen en als je soms de lengte en de staat ervan zag, konden we ons goed voorstellen waarom er in sommige hotels maar zo'n klein straaltje water uit de douchekop kwam. Er zit natuurlijk nauwelijks druk op!
Gordels om, nee hoor, alleen bij politiecontroles. Wij mochten ze overigens wel om doen, maar dat werd pas gezegd nadat we eigenlijk al bijna op onze bestemming waren!
Bij de grens met West Bengalen moesten we uitchecken. De dagen die je er minder dan vijftien geweest bent, hou je tegoed zolang het visum voor India nog geldig is. Onderweg weer de gebruikelijke taferelen: hardwerkende vrouwen die gehurkt met rotsblokken bezig zijn en vrachtwagenchauffeurs die zich onder een waterval staan te douchen. Ook hier weer de toeterborden langs de weg maar ook diezelfde borden met een rode streep erdoor. Die eerste borden zijn eigenlijk niet nodig want toeteren doet hier iedereen! Dit niet te doen zal lastiger zijn!
In West Bengalen zien we erg veel militairen bij belangrijke punten staan (bruggen, tempels, kloosters enz.) maar ook veel militaire vrachtwagens. Richting 'Siliguri' wordt de hoeveelheid steeds groter en worden ze langzaam een belemmering voor de doorstroming van het andere verkeer. Ze houden het verkeer gigantisch op, maar misschien is dat ook wel de bedoeling! Soms wordt deze weg zelfs afgesloten vanwege problemen met de Gurkha's in het district Darjeeling. Nooddiensten en auto's met toeristen mogen er meestal dan toch door, zodat je toch nog het vliegveld in 'Bagdogra' op tijd kunt bereiken.
Om 12.00 uur kwamen we aan bij het vliegveld. Het verbaasde ons dat onze gids 'Kaitiman' mij bij het afscheid omhelsde. Hij kwam daarbij niet hoger dan mijn middel vanwege zijn eigen lengte, maar toch! Dit zal toch niet gelegen hebben aan de drie flessen water die we hem gaven of aan het flesje aftershave?
Wie mij met Sinterklaas of met Kerstmis cadeautjes mag kopen, weet nu wat ik zou kunnen gebruiken! Christiens nieuwe broeken gingen bij de eerste keer dragen al stuk. Heeft Arun dan niet goed naar het stiksel gekeken? Christien vraagt dus nieuwe broeken maar een naaimachine mag ook!
Bij het inchecken bleken onze koffers niet de eerdere 34,2 kg. te wegen maar nog maar 25,6 kg. Om het overgewicht ongedaan te maken, hadden we veel overgepakt in onze handbagage, maar zoveel? We hadden overigens al gezien dat een deel van de zwaarste koffer niet op de weegschaal stond, maar we hielden wijselijk onze mond! We hoefden dus niet bij te betalen!

• 07 Oktober 2015 - 13:43

Franka:

Hallo Jan en Christien,

Wat leggen jullie een afstanden (reistijd) af hey! Op deze manier ervaren jullie wel het echte India.
    Geniet ervan!

• 07 Oktober 2015 - 14:18

Janneke:

24 euro is nog niet veel voor zo'n buffet :)

Mooie foto's!
    xx

• 08 Oktober 2015 - 00:07

Margo:

Ik vind 24 euro ook een prikkie voor zo'n hotel hoor maar om dat nu voor koriandersoep uit te geven???

Jan & Christien

Sinds een aantal jaren maken wij, Christien en Jan, reizen naar landen waar je soms in situaties belandt, die een diepe indruk achter laten en je ook niet loslaten als je weer terug bent in ons welvaartsland. In stilte hopen we altijd op bijzondere ontmoetingen met mensen in hun eigen cultuur en omgeving, méér dan zomaar een ontmoeting. Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven. Ikzelf (65) reis sinds 1990 door Azië. Sinds 13 jaar reis ik samen met mijn vrouw, Christien (57). Samen zijn we op Java en Bali geweest, op Sri Lanka en in India. In oktober 2008 maakten we een rondreis door Vietnam, we trokken van Hanoi naar Saigon, met als afsluiting nog 4 dagen in Hong Kong. We reizen bijna altijd met een auto met chauffeur, om zoveel mogelijk van het land te zien waarbij we de route zelf bepalen. Tot 1 april 2009 waren we in Marokko en in oktober van dat jaar maakten we een rondreis door het noorden van Vietnam en het zuiden van China. In oktober 2010 maakten we een indrukwekkende rondreis door Myanmar en in oktober 2011 waren we in Bangkok, Cambodja, Vietnam en wederom in het zuiden van China. In oktober 2012 waren we weer in het zuiden van China en maakten we aansluitend een rondreis door Maleisië. In 2013 waren we op Malta en in het prachtige Nepal, een bijzondere reis. In 2014 wederom in China en in Thailand en Laos en in 2015 in India en Nepal. Ik ben bovendien een fanatiek stripverzamelaar en een geboren Limburger!