Een tropische verkoudheid - Reisverslag uit Barneveld, Nederland van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu Een tropische verkoudheid - Reisverslag uit Barneveld, Nederland van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu

Een tropische verkoudheid

Door: Jan en Christien

Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien

14 November 2012 | Nederland, Barneveld

Vanaf Cheong Fatt Tze Mansion ben je per taxi in twintig minuten bij het vliegveld van Pinang. Het ligt 16 km. ten zuidoosten van George Town en op de verkeersborden staat nog steeds als naam ervan genoemd ´Bayan Lepas´. Maar als je de nieuwe naam zou moeten onthouden (‘Penang International Airport Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang’) zou ik waarschijnlijk ook de oude naam aanhouden. Als je op Pinang het woord ’airport’ zegt, word je gelukkig wél naar het vliegveld gebracht, er is er ook maar één. De taxirit kost RM 45.

In tegenstelling tot een aantal andere moslimlanden, de Islam is in Maleisië staatsgodsdienst, mogen alle vrouwen autorijden en roken! Je komt er meisjes met een modieuze ħijāb en in een strakke niets verhullende lange broek tegen naast vrouwen in volledig zwarte burka met de ogen nauwelijks zichtbaar!
Je bent in Maleisië vrij om een ander geloof te belijden en kerken worden toegestaan.
Een niet taxfree gekocht fles ‘alcohol’, dus óók bier, wordt op de luchthavens in beslag genomen. Eén liter wordt toegestaan, mits dus taxfree gekocht. Er zijn moslimlanden (Pakistan, Saudi Arabia) waar je überhaupt geen alcohol mag invoeren, ook als toerist niet!
Ook wat sigaretten of shag betreft hanteren bepaalde landen vreemde regels. In Hong Kong mag je slechts 19 sigaretten of 1 sigaar invoeren! Hou daar rekening mee als je vanuit een ander land via Hong Kong naar Nederland reist en je gaat nog even de stad in. Je moet dan door de douane en bent dus de klos! Je kunt je goedkoop gekochte sloffen inleveren! Koop deze dan op de terugweg als je weer door de douane bent taxfree. Ze zijn dan wel veel duurder dan b.v. in Kuala Lumpur, maar nog altijd de helft goedkoper dan in Nederland.

Vanuit Pinang zouden we terugvliegen naar KL met Air Asia. Je komt dan in KL aan op ‘domestic’ en moet dan nog met een taxi in een half uur naar ‘international’. Wij vlogen echter met Malaysia Airlines en die landt altijd op ‘international’!
Op alle vliegvelden zie je gebedsruimten voor moslims, gek genoeg nooit voor andere geloven. Maar het blijft tóch vreemd hier aparte gebedsruimten voor mannen en vrouwen te zien. Die voor mannen hebben een deur, die voor vrouwen niet! Zélfs daar worden vrouwen blijkbaar door iets of iemand in de gaten gehouden!
Een blouse met als merknaam in de nek het woord ‘GEK’ vond ik al net zo gek!

Op het vliegveld worden we al meteen geconfronteerd met de aardbeving in Burma: Shwebo en Madalay zijn zwaar getroffen. Een hotel in Mandalay is van de 2de tot de 6de verdieping opengescheurd, bruggen zijn ingestort. En dat alles doet ons weer denken aan 2010 toen er in hetzelfde gebied overstromingen waren met dezelfde effecten. We moesten onze toenmalige reis meerdere malen aanpassen!
We hebben zelden televisie kunnen kijken, meestal hadden we geen t.v. op de kamer. Soms mis je het wereldnieuws wel, maar hier is de alledaagse werkelijkheid nieuws. Men kijkt óf de hele dag soaps óf internationaal voetbal. Het Nederlands voetbal blijft populair en we hadden tóch van Spanje moeten winnen! Zélfs VVV Venlo haalt hier de krant, ze wonnen met 4-1 van Willem II en dat is voor mij wereldnieuws!

We zijn nu weer één dag terug in Nederland en meteen al verkouden. Niet van het koude weer hier en we vonden het kóud! We voelden het beiden al aankomen de laatste dagen in George Town. Het verschil tussen de temperatuur buiten en de gekoelde ruimten was wel erg groot en niet altijd heb je daar zelf invloed op. Oók in de vliegtuigen vonden we het al koud!
Denk je in het vliegtuig bij het ontbijt nog één keer Aziatisch te eten en kies je voor congee, doe dat dan alleen als je weet wat dat is en je dat lekker vindt. Congee is een dikke of dunne pap van rijst gekookt in water, het kan zoet of hartig bereid worden. Terwijl Christien haar bakje volledig leeg at, vond ik het maar smakeloos. Zélfs de reepjes beef die er in zaten, hadden nauwelijks smaak.
Misschien kunnen Aziatische maatschappijen eens overwegen om boerenkool met worst op het menu te zetten!

Is deze rondreis door Maleisië nu tegen gevallen?
Als we als norm nemen dat Christien graag mensen fotografeert en ikzelf landschappen, ja!
Het landschap van Maleisië dat voornamelijk bestaat uit plantages van rubberbomen en oliepalmen, toont ontzettend saai. Natuurlijk is het interessant om te zien hoe rubberbomen bewerkt worden om de latex af te staan en hoe dit verzameld en verwerkt wordt. En natuurlijk geldt dit ook voor de oliepalmen, maar als je beide eenmaal gezien hebt, heb je het gezien! In andere landen zeggen we dit vaak ook van de tempels, maar daar zit in ieder geval méér variatie in!
Het is desondanks gek dat Maleisië bekend staat om zijn mooie natuur. Daar waar we deze oorspronkelijk natuur nog zagen (o.a. Taman Negara, Cameron Highlands), was dit dan ook indrukwekkend. De oorspronkelijke natuur van inheemse planten en bomen (jungle) heeft in de loop der eeuwen plaats moeten maken voor uitheemse bomen (rubber, olie). Zélfs de theestruiken zijn door de Britten uit India gehaald.
De Britten zorgden er ook voor dat de bij deze plantages behorende mensen, die de kennis ervan reeds bezaten, naar Maleisië gebracht werden. De bevolking van Maleisië bestaat vooral uit immigranten uit India, Sri Lanka, Bangla Desh, Indonesië en natuurlijk uit China, maar die kom je overal op de wereld tegen. Deze bevolkingsgroepen hebben zich dan weer gemixt en daaruit zijn de Maleiers voortgekomen. De oorspronkelijke bewoners van Maleisië, de Orang Asli, trekken zich steeds meer terug diep in de nog aanwezige jungle, maar zullen op de duur het gevecht met de overheid gaan verliezen. Er bestaan er nog slechts 60.000.
In veel steden vind je nog wijken waar de aparte bevolkingsgroepen wonen: Little India, Chinatown. En de voertaal is daar nog steeds Indiaas en Chinees.
Natuurlijk was het ook erg interessant om de Hollandse historie te ontdekken en te spreken met iemand die ons zag bidden bij het diner en daarbij begripvol wachtte. Het maakte indruk op haar dit te zien en ze sprak met ons over hoe moeilijk het voor Christenen is hun geloof te belijden te midden van moslims. En ondanks de godsdienstvrijheid, kun je om die reden zomaar je baan verliezen!

Als geheel genomen, plaatsen wij Maleisië onderaan onze lijst van meest indrukwekkende landen! Voor Little India kun je beter naar India zelf gaan en dat geldt ook voor China Town en de andere bevolkingsgroepen. Behalve de nog aanwezige junglegebieden, heeft Maleisië te weinig van zichzelf. Natuurlijk zaten er avontuurlijke elementen in en we mogen ook niet vergeten dat een groot deel van Maleisië niet door ons bezocht is. Maar hoe zal het deel dat ligt op Borneo ook niet gaan veranderen zoals dat met het vasteland is gebeurd. 80 % van de oorspronkelijke natuur is reeds gekapt en heeft weer plaatsgemaakt voor plantages! En ook op Borneo bestaat het grootste deel van de bevolking uit Maleiers en is er nog weinig van de oorspronkelijke bevolking over.

Dat wat ons in andere Aziatische landen zo aansprak, het contact met de lokale bevolking in hun dagelijkse ‘struggle for life’, zijn we in Maleisië niet tegen gekomen. Het land is goed georganiseerd, de wegen zijn perfect, maar de achtergronden zijn altijd Brits, Indiaas of Chinees.
We sluiten af met slechts één foto gemaakt in het vliegtuig van KL naar Hong Kong van een kind in wiens ogen we onze heimwee naar Azië zagen ondanks dat we ook weer blij waren terug te gaan naar huis. Wij waren interessant voor hem, hij was zo jong dat hij misschien nog nooit blanke mensen gezien had!
Oók vonden we het fijn vooraf nog een weekje in China geweest te zijn, het meest avontuurlijke dáár was het smokkelen van een aansteker en een doosje lucifers! Daar waar het scanapparaat twee jaar geleden tot vijfmaal toe piepte, bleef het dit jaar stil!

We verheugden ons weer op onze kinderen en kleinkinderen en waren erg blij dat Carola ons in mijn auto kwam afhalen! Ik had nog nooit iemand in mijn auto laten rijden!
Het was steeds leuk de vele reacties te lezen.

Lieve groetjes, Jan en Christien

• 14 November 2012 - 12:34

Marian:

Al weer bijgekomen van jullie jetlag??? Wat is het heerlijk als (één) van je kind(eren) je opkomt halen, een heerlijk weerzien na zo'n tijd! Maleisië heeft dus jammer genoeg geen diepe indruk gemaakt op jullie. Kennelijk op ons 9 jaar geleden ook niet, want ik weet me van de reis eigenlijk bijna niets te herinneren, behalve dat we in KL in een groot winkelcentrum waren dat vlakbij ons hotel lag. Maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar Maleisië! De theeplantages herinner ik me ook nog met de daarbij lagere temperatuur, maar verder....???? Gelukkig hebben jullie wel een goede reis gehad, voor een volgende reis blijven er waarschijnlijk genoeg bestemmingen over waar jullie wel vinden wat jullie zoeken....Was trouwens nieuwsgierig naar jullie afsluitende foto want die zie ik niet...
    Nogmaals dank voor het delen van jullie belevenissen.
    Marian

• 14 November 2012 - 12:51

Margo Veldhuizen:

Ik dacht het al tussen de regels door te lezen en het verbaast me niet. Toen jullie vertelden dat jullie naar Maleisië zouden gaan dacht ik al van als dit maar een land voor hen is. Ik zelf heb het land ook ergens onderaan de lijst staan. Toen wij in 2007 uit Birma kwamen was het contrast met Maleisië zo groot dat ik het er erg moeilijk mee heb gehad dus voor mij ook niet meer. Snel een afspraak maken de koffie staat klaar in het Veen.

Groetjes, Margo

• 14 November 2012 - 13:06

Inge :

Hallo,

Ik ben het geheel met jullie en Margo eens. Maleisie was voor ons ook niet zo indrukwekkend als andere landen in Azie. Desondanks heb ik van jullie verhalen genoten en was ik er weer even terug.... op naar de volgende reis!!

• 14 November 2012 - 13:08

Paul De Roos:

Heb met belangstelling jullie verhalen op deze site gelezen. Ik ben het met Margo eens. Voor mij heeft Maleisië zeker geen speciaal plekje en wel om de redenen die jullie noemen. Overigens staat de koffie in Groningen ook klaar ... ;-)

• 14 November 2012 - 13:56

Dirk & Corianne:

Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn gekomen! Na alle indrukken van het buitenland dan nu maar gaan genieten van alles in 'eigen' land! Jammer dat Maleisie, zoals ik begrijp, niet mega veel indruk op jullie heeft gemaakt. Nu maar na genieten van alle belevenissen, foto's en video's.
    Groetjes vanuit Sliedrecht!

• 14 November 2012 - 17:34

GRietje:

Jammer dat Maleisië jullie niet heeft gebracht wat je er vooraf van had verwacht. Maar toch denk ik dat jullie wel met plezier terug kunnen kijken want ondanks alles heb je toch weer veel andere dingen gezien en gedaan. Volgend jaar misschien een keer een ander continent?
    Sterkte met de verkoudheid en het verdere acclimatiseren!
    In Rotterdam is er trouwens ook altijd koffie warm!!

• 14 November 2012 - 18:59

T.C. De Leeuw:

Dag.

Welkom weer thuis; en tot ziens of horens.
    Oom Henk de Jong is zéér opgewekt.

Teus en Lieneke.

• 21 November 2012 - 22:21

Gert Hagens:

Jullie zijn nu alweer een week terug en hopelijk is de verkoudheid weer voorbij.
    Je hebt het " Maleisië gevoel "goed omschreven. Voor ons was het in 2000 de eerste kennismaking met Azië. Wij vonden ook alles daar zo goed geregeld en een perfecte infrastructuur. Nu 12 jaar later weet ik wel beter, geef ons maar de prachtige Aziatische marktjes de hutten de zandwegen en de o zo vriendelijke bevolking en het gevoel van "we zien wel hoe het gaat lopen ".
    Maar jullie hebben dit nu gezien en nemen de leuke dingen weer in je rugzak mee en je kunt weer nieuwe plannen gaan maken voor een volgende reis.

Groetjes vanuit Horst.

Tags: Aziè, Maleisië

Verslag uit: Nederland, Barneveld

China en Maleisië

Na een heerlijk ontspannen weekend in de Belgische Ardennen met de hele familie (broer, zus, kinderen en kleinkinderen) staan we al weer kort voor onze volgende reis naar Azië. Het visum voor China hebben we geregeld en ook dit jaar gaan we naar Yangshuo in het zuiden van het land om daar te gaan fietsen, misschien zelfs voor de derde keer Moon Hill beklimmen waarmee we beslist in een rijtje bijzondere mensen terecht komen!
Oók verheugen we ons weer op een bijzondere ontmoeting met Andrew en Julie, en met Karst, Paulien en Pelle.
Na aankomst in Hong Kong, waar we één nacht verblijven, gaan we met de trein en een binnenlandse vlucht naar Guillin waar we met een auto nog twee uurtjes moeten rijden naar het Yangshuo Mountain Retreat, een hotel gelegen langs Yulong River. We blijven hier vijf dagen en vliegen dan naar Guangzhou, het vroegere Canton, waar we nog twee nachten blijven.
Op zondag 28 oktober vliegen we vanaf Hong Kong naar Maleisië, waar we na aankomst in Kuala Lumpur direct doorrijden naar Melaka, een vroeger VOC-bolwerk, waar ze nog een Heerenstraat en een Jonkerstraat kennen! We blijven hier drie nachten en zullen ook hier weer veel fietsen. Aansluitend trekken we het binnenland in waar we drie nachten zullen verblijven in de jungle. Vervolgens rijden we hoger de bergen in (1829 m.), waar glooiende theeplantages het landschap bepalen (Cameron Highlands).
Na het vele fietsen, wandelen en klimmen gaan we op 5 november naar een tropisch eilandje voor de westkust, Pulau Pangkor, waar we vijf dagen lang een hangmat op het strand gehuurd hebben! Ook hier zijn nog vele VOC-herinneringen, het eiland kent zélfs een heuse berg, Turtoise Hill, met een waanzinnig uitzicht over het eiland.
Tot slot verblijven we nog drie nachten op het eiland Penang.

Fietsen in de omgeving van Yangshuo (China) en aansluitend een rondreis door Maleisië

14 November 2012

Pulau Pinang

09 November 2012

Van Pulau Pangkor naar Pulau Pinang

07 November 2012

Pulau Pangkor, een verrassende vergissing!
Jan & Christien

Sinds een aantal jaren maken wij, Christien en Jan, reizen naar landen waar je soms in situaties belandt, die een diepe indruk achter laten en je ook niet loslaten als je weer terug bent in ons welvaartsland. In stilte hopen we altijd op bijzondere ontmoetingen met mensen in hun eigen cultuur en omgeving, méér dan zomaar een ontmoeting. Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven. Ikzelf (65) reis sinds 1990 door Azië. Sinds 13 jaar reis ik samen met mijn vrouw, Christien (57). Samen zijn we op Java en Bali geweest, op Sri Lanka en in India. In oktober 2008 maakten we een rondreis door Vietnam, we trokken van Hanoi naar Saigon, met als afsluiting nog 4 dagen in Hong Kong. We reizen bijna altijd met een auto met chauffeur, om zoveel mogelijk van het land te zien waarbij we de route zelf bepalen. Tot 1 april 2009 waren we in Marokko en in oktober van dat jaar maakten we een rondreis door het noorden van Vietnam en het zuiden van China. In oktober 2010 maakten we een indrukwekkende rondreis door Myanmar en in oktober 2011 waren we in Bangkok, Cambodja, Vietnam en wederom in het zuiden van China. In oktober 2012 waren we weer in het zuiden van China en maakten we aansluitend een rondreis door Maleisië. In 2013 waren we op Malta en in het prachtige Nepal, een bijzondere reis. In 2014 wederom in China en in Thailand en Laos en in 2015 in India en Nepal. Ik ben bovendien een fanatiek stripverzamelaar en een geboren Limburger!