Een dag met Arun in Delhi - Reisverslag uit Delhi, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu Een dag met Arun in Delhi - Reisverslag uit Delhi, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu

Een dag met Arun in Delhi

Door: Jan Hermens

Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien

26 Oktober 2019 | India, Delhi

Vanmorgen waren we alweer vroeg wakker, het is koud op de kamer. We zetten de airco uit en gaan ons in de badkamer opwarmen! Na het ontbijt gaan we om 9.00 uur naar Arun, de vader van onze schoonzoon Sameer. We boffen, het is rustig op de weg en we zijn er in drie kwartier. Het zou ook zomaar twee uur kunnen zijn als het druk is. In Delhi staan nog veel door de Britten gebouwde kerken en kathedralen, de meeste worden nog steeds gebruikt, vooral door Katholieken. De laatste gebouwde Katholieke kerk is uit 1978. Vooral de laatste jaren zijn de geweldsdelicten tegen Christenen en kerken enorm toegenomen. De overheid doet geen enkele poging om aanvallen van radicale hindoes op minderheden te stoppen. In 2017 werden in India acht Christenen vermoord om hun geloof. Velen werden zonder vorm van proces gearresteerd, aangevallen en gedwongen hun huizen te verlaten. In augustus van dit jaar werd een Christelijke vrouw voor de ogen van haar 3-jarige dochtertje met een bijl afgeslacht door haar hindoe-familie! Christenen, maar ook moslims, worden steeds meer vervolgd! De ontmoeting met Arun was weer allerhartelijkst, hij had ons nog niet verwacht, dacht dat we eerst zouden bellen! Na een kopje massala chai laat hij ons zijn nieuwe woning zien en om elf uur gaan we naar een 'stepwell' in Delhi, Ugrasen ki Baoli. Deze waterbron is totaal anders dan die in Gujarat, deze gaat van één kant met grote traptreden naar beneden. Hij is in de 15de eeuw gebouwd en de toegang is gratis. Ook deze keer loop ik de trappen naar beneden en weer terug naar boven. Ik voel alleen de vermoeidheid van het traplopen, zelfs Arun verbaast zich erover dat ik dit zonder moeite doe! Er zijn geen leuningen waar je je aan vast kunt houden, dus deze keer blijft Christien op de bovenste tree zitten! De 'stepwell' meet 15 bij 60 meter, de diepte staat nergens vermeld, maar ik schat veertig meter. Al rijdende door central-Delhi zien we opnieuw weer veel bedelende kinderen op de kruispunten en bij stoplichten. Vreemd genoeg staan ze niet bij stoplichten die 120 seconden op rood staan (en 20 op groen)! Arun vertelt ons dat de bedelende hijra's (transgender vrouwen) niet anders kunnen dan bedelen omdat ze geen werk hebben en krijgen en niet mogen studeren. En wat maken wij ons soms toch druk over een krasje of een deukje op onze auto, hier rijdt geen enkele auto zónder! Je kunt je daar ook niet tegen verzekeren. Tegen ongelukken wél maar dan moet je niet de veroorzaker zijn! Trouwens, de meeste zijn gewoon niet verzekerd! Wetten en regels worden hier sowieso aan de lopende band overtreden, zelfs door politieagenten die, terwijl ze het verkeer regelen, gewoon met hun mobieltje spelen! Zijn collega staat wat in het wilde weg met zijn armen te zwaaien. Er zijn maar weinig chauffeurs die niet rondrijden met hun mobiel in de hand en ook dat is hier verboden. Eigenlijk rijdt en loopt iedereen met zijn mobiel in de hand! Er zijn hier ook vrouwelijke agenten in aparte herkenbare politieauto's voor de vrouwen. Om half drie gaan we lunchen bij Nathu's op de Bengali Market. Voor de liefhebbers: we eten Chana Bhatura, Papri Chaat en Bhalla Papri. Als voorafje en als toetje iets heel erg zoets, maar zoet is hier normaal. We kunnen niet in het restaurant eten want daar worden allerlei zoetigheden gemaakt, verpakt en verkocht in verband met Diwali. Het is vandaag Deepotsav, de laatste dag dat er geschenken en zoetigheden gekocht kunnen worden. We kunnen wel buiten eten en later binnen enkele foto's maken. Alleen van het kijken naar die zoetigheden kom je al drie kilo aan! Morgen is het dus Diwali, het lichtjesfeest. Het stadsbestuur heeft het afsteken van vuurwerk beperkt tot alleen maar groen vuurwerk (milieubewust kenmerk!) en er mag alleen vuurwerk afgestoken worden tussen acht en tien uur 's avonds. We horen het geknal natuurlijk nú al! Het voordeel van het vele vuurwerk was altijd dat na Diwali alle muggen uit de stad verdwenen waren. Of dat nu ook nog het geval zal zijn? Het is nu trouwens al code rood in de stad: 's nachts mag er niet gewerkt worden aan gebouwen en wegen. De luchtverontreiniging in de stad is gigantisch. In de staten Punjab en Haryana worden door de boeren de resten van de oogsten overal op de velden verbrand. Hier krijgen de boeren niet de schuld van die verontreiniging, want verkeer en fabrieken stoten véél meer giftige stoffen uit! "De boeren kunnen toch niet stoppen"! Om 18.00 uur rijden we weer terug naar ons hotel. We hebben nog een erg vol gevoel, we slaan het diner dus over! Morgen onze laatste dag in Delhi, Diwali. Om 23.00 uur worden we naar het vliegveld gebracht, vanwaar we om 03.20 weer terug naar Nederland vliegen. We zijn om 07.50 op Schiphol, geen idee of dit zomer- of wintertijd is!

• 26 Oktober 2019 - 18:46

Freek En Marianne:

Hallo Jan en Christien,
    wat gaat de tijd snel, jullie hebben je reis er al weer bijna opzitten :
    Wat een bijzondere verhalen steeds en wat was er veel te zien.
    Die stepwells, diepe waterputten daar heb je voor het eerst nu over verteld denk ik ...
    Met die verslagen was het alsof we er zelf bij waren; zo kregen we dorst van al die zoutvlaktes en werden tureluurs in het verkeer. Bedankt dat we zo mochten meeleven!
    We wensen jullie alvast een goede thuisreis !

• 26 Oktober 2019 - 20:23

Bert En Ans:

Dag Jan en Christien,
    Voor je het weer mag je weer naar huis. Wat zullen jullie weer veel hebben gezien.
    Dank jullie wel voor de mooie verhalen en foto’s. Wij hebben ook een stukje meegekregen van jullie mooie reis. Heb een goede vlucht, en tot ziens in het mooie Barneveld.
    Gr, Bert en Ans

• 26 Oktober 2019 - 20:35

Gea:

Wat gaat de tijd toch snel hè ! Bedankt dat ik weer een beetje mee mocht reizen ! Veilige vlucht terug gewenst . Xxx

• 26 Oktober 2019 - 20:52

T.C. De Leeuw:

't Wordt tijd dat Jan weer naar Nederland terugkomt; dan kan hij hier 'genieten' van ons 'rustige' verkeer (met af en toe wat tractoren en filetjes en zo)

;-)

Goeie thuisreis, Christien en Jan.

Teus en Lieneke

• 27 Oktober 2019 - 00:21

Carly:

Vreselijk heftig, zeg, die toenemende vervolging.... :-(
    En wij hier maar miepen over futiliteiten....
    Heel goede reis en sterkte met het verwerken van alle indrukken!
    Hug, carly.

• 27 Oktober 2019 - 01:51

Jaap:

Hoi Christien & Jan, we genieten enorm van jullie zeer bijzondere reisverslag! We zijn er dicht genoeg bij om mee te kunnen genieten van jullie fantastische ervaringen! En we zijn er tegelijkertijd ver genoeg vanaf om om de vervelende aspecten niet te hoeven meemaken!! Een gezegden, veilige vlucht toegewenst. enne... over iets meer dan een uur gaat hier de wintertijd in ....

• 27 Oktober 2019 - 02:12

Annemieke De Buijzer:

Hai Jan en Christien,
    Wat een goed beschreven verslag weer, zie het voor me!
    Heb respect voor wat jullie doen en jullie andere manier van reizen, dat is niet de onze, gewoon omdat we het erg confronterend vinden en ik er helemaal naar van wordt!
    Hier in Amerika al met alle bedelaars en zwervers!
    Gelukkig zijn er ook mensen zoals jullie!
    Wij doen het op een andere manier in ons “veilige” Nederland.
    Bedankt voor jullie reisverslagen, ik moet er nog een aantal lezen! Maar dat komt als we terug zijn.
    Goede terugreis, weer fijn naar de kinderen en kleinkinderen!
    Groetjes ook van Wimbart!

• 27 Oktober 2019 - 05:39

Carola:

Het traplopen is wel waard met zo’n uitzicht. Delhi is bijna een soort samenvatting van India. Wel heftig verhaal van die christelijke moeder, wat doen mensen elkaar soms aan. Hopelijk hebben jullie een mooie afsluiting met Arun en komen jullie weer veilig terug. Goede reis!

• 27 Oktober 2019 - 09:50

Ed En Nel:

Het was weer een feestje om alles mee te mogen beleven door de mooie reisverhalen van jullie, Dankjewel daarvoor. Wij wensen jullie een veilige reis terug naar huis. Hopen elkaar snel te zien in Nederland. Liefs van ons.

Tags: Delhi, Karol Bagh

Jan & Christien

Sinds een aantal jaren maken wij, Christien en Jan, reizen naar landen waar je soms in situaties belandt, die een diepe indruk achter laten en je ook niet loslaten als je weer terug bent in ons welvaartsland. In stilte hopen we altijd op bijzondere ontmoetingen met mensen in hun eigen cultuur en omgeving, méér dan zomaar een ontmoeting. Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven. Ikzelf (65) reis sinds 1990 door Azië. Sinds 13 jaar reis ik samen met mijn vrouw, Christien (57). Samen zijn we op Java en Bali geweest, op Sri Lanka en in India. In oktober 2008 maakten we een rondreis door Vietnam, we trokken van Hanoi naar Saigon, met als afsluiting nog 4 dagen in Hong Kong. We reizen bijna altijd met een auto met chauffeur, om zoveel mogelijk van het land te zien waarbij we de route zelf bepalen. Tot 1 april 2009 waren we in Marokko en in oktober van dat jaar maakten we een rondreis door het noorden van Vietnam en het zuiden van China. In oktober 2010 maakten we een indrukwekkende rondreis door Myanmar en in oktober 2011 waren we in Bangkok, Cambodja, Vietnam en wederom in het zuiden van China. In oktober 2012 waren we weer in het zuiden van China en maakten we aansluitend een rondreis door Maleisië. In 2013 waren we op Malta en in het prachtige Nepal, een bijzondere reis. In 2014 wederom in China en in Thailand en Laos en in 2015 in India en Nepal. Ik ben bovendien een fanatiek stripverzamelaar en een geboren Limburger!