Delhi - Reisverslag uit Delhi, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu Delhi - Reisverslag uit Delhi, India van Jan & Christien Hermens - WaarBenJij.nu

Delhi

Door: Jan Hermens

Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien

08 Oktober 2017 | India, Delhi

India, een land vol tegenstellingen, Delhi een stad vol tegenstellingen met zijn drukke straten, met veel armoede, maar ook prachtige gebouwen. Vroeg in de morgen zijn er al veel mensen op straat: sommigen liggen nog te slapen, soms in de berm, soms onder een stuk zeil. Mensen die zich staan te wassen. Het verkeer is erg chaotisch en er wordt constant getoeterd.
In Delhi wonen ongeveer 20 miljoen mensen, officieel zijn het er veel minder omdat slechts 1/3 van de bevolking van de stad voor de overheid bestaat. De rest is onzichtbaar, zij hebben geen identiteit en waarschijnlijk ook geen huis of een krot. Mensonterend zoveel mensen die gewoon op of langs de straat leven en slapen, op de stoep, in hun riksha of op hun fietstaxi. Er zijn ook veel bedelaars en dakloze vrouwen die hun kinderen op je af sturen op kruispunten en bij stoplichten om je iets te verkopen waardoor vaak levensgevaarlijke situaties ontstaan.
New Delhi is minder lawaaierig en minder druk dan het oude stadsdeel. New Delhi, de nieuwe stad die bestaat uit brede lanen, chique gebouwen en grote ambassades. Arme inwoners en fietsriksja's mogen hier niet komen.
In India gebeurt nog bijna alles met de hand of met dieren. Het is hier heel normaal dat dieren helpen met het zware werk en dat ze bespannen voor een kar door de stad lopen. En ook al hebben we er hier nog weinig gezien, je weet dat de koe 'holy' is in India en door die status heeft hij dus eigenlijk bijna meer bestaansrecht dan de mens. Ze lopen dus ook gewoon over de snelwegen. En zo kun je dit dier gewoon naast je zien staan terwijl je in de auto staat te wachten bij een stoplicht. Maar die koe zal niet wachten, hoeft ook niet te wachten! Verkeersregels worden hier sowieso niet nageleefd en zeker niet door koeien.
Wat opvalt hier is dat je bijna alleen maar mannen op straat ziet. In India zijn veel meer mannen dan vrouwen en het komt nog steeds voor dat meisjes gedood worden omdat ouders een zoon willen hebben. Vrouwen hebben hier niet zo'n goed leven, ze hebben weinig rechten enmannen zitten vaak niets te doen terwijl de vrouwen aan het werk zijn. Op het platteland is dit zeker nog zo.
Vandaag hebben we de hele dag met Arun doorgebracht, een prachtige dag samen, leuk gewandeld en veel gepraat. Morgen schrijven we hier meer over, hier is het al 23.00 uur en morgenvroeg vertrekken we om 9.00 uur naar Jaipur. Wij gaan slapen, welterusten!

• 09 Oktober 2017 - 00:41

Margo:

Ben benieuwd naar jullie dag!

• 09 Oktober 2017 - 09:23

Janneke:

Waanzinnig hoe dat gaat met die koeien!
    Bijzonder.

Love you!!
    xx

• 09 Oktober 2017 - 10:55

Marijke:

hou me op de hoogte en wees voorzichtig

• 11 Oktober 2017 - 22:20

Carola:

Wat een nare feiten. Hopelijk heeft het land ook iets moois te bieden.

Tags: Delhi

Jan & Christien

Sinds een aantal jaren maken wij, Christien en Jan, reizen naar landen waar je soms in situaties belandt, die een diepe indruk achter laten en je ook niet loslaten als je weer terug bent in ons welvaartsland. In stilte hopen we altijd op bijzondere ontmoetingen met mensen in hun eigen cultuur en omgeving, méér dan zomaar een ontmoeting. Wij gaan nooit zomaar op reis maar willen ervaren hoe de mensen dáár leven. Deze gedachte maakt onze vakanties altijd heel bijzonder, soms ook wel zwaar, maar het verrijkt je eigen leven. Ikzelf (65) reis sinds 1990 door Azië. Sinds 13 jaar reis ik samen met mijn vrouw, Christien (57). Samen zijn we op Java en Bali geweest, op Sri Lanka en in India. In oktober 2008 maakten we een rondreis door Vietnam, we trokken van Hanoi naar Saigon, met als afsluiting nog 4 dagen in Hong Kong. We reizen bijna altijd met een auto met chauffeur, om zoveel mogelijk van het land te zien waarbij we de route zelf bepalen. Tot 1 april 2009 waren we in Marokko en in oktober van dat jaar maakten we een rondreis door het noorden van Vietnam en het zuiden van China. In oktober 2010 maakten we een indrukwekkende rondreis door Myanmar en in oktober 2011 waren we in Bangkok, Cambodja, Vietnam en wederom in het zuiden van China. In oktober 2012 waren we weer in het zuiden van China en maakten we aansluitend een rondreis door Maleisië. In 2013 waren we op Malta en in het prachtige Nepal, een bijzondere reis. In 2014 wederom in China en in Thailand en Laos en in 2015 in India en Nepal. Ik ben bovendien een fanatiek stripverzamelaar en een geboren Limburger!