Varkenskoppen en b.h.'s
Door: Jan en Christien
Blijf op de hoogte en volg Jan & Christien
10 Oktober 2008 | Vietnam, Hanoi
vanmorgen zijn we vroeg opgestaan om een boottocht over een van de Mekong-armen te maken. Wat een aparte ervaring en wat gebeurt hier veel op en langs het water. Onderweg bezochten we een drijvende markt en een markt aan wal. Onvoorstelbaar wat je hier allemaal ziet: varkenskoppen, varkensoren, levende vis, b.h.'s naast de vlees- en viswaren! Vissen die zich niet rustig hielden, kregen gewoon een lel voor de kop!
Ook hier weer hele vriendelijke mensen die het prachtig vonden dat we hun koopwaar bekeken.
In de rijstvelden worden trouwens ook vissen uitgezet om het ongedierte er tussenuit te eten, zélfs slangen om de ratten te vangen. Als ze vet genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht. Je ziet ze dus óók vissen in de rijstvelden!
Van rijst wordt hier ook wijn gemaakt, een sterker soort voor mannen (40%) en een die voor de vrouwen is (20%).
Veel restaurants hebben plastic tafeltjes en stoelen, maar dan in een kindermaat. Het lijkt op onze tuinstoelen, maar dan met afgezaagde poten! Bij normale stoelen komen de mensen hier natuurlijk niet met de voeten aan de grond, voor ons is dit echter maar lastig!
Als onze chauffeur moe is, gaat hij koude koffie drinken en uitrusten in een hangmat die overal langs de weg hangen! Ook wij mogen daar gebruik van maken!
Soms krijgen we het eten niet samen, maar b.v. Christien eerst en een kwartier later ik!
Een tip: eet eens ananas met chilizout!
De wegen hier bestaan vaak uit 3 banen, 2 voor auto's en 1 (smalle) voor brommers. Omdat die smalle strook veelal gebruikt wordt door voetgangers of om rijst op te drogen, schuiven de brommers dus steeds meer op naar de andere banen. Auto's rijden allemaal uiterst links, maar rechts mag je niet inhalen. Je moet er in ieder geval altijd rekening mee houden dat er van rechts iets uitwijkt, en dat gebeurt vaak!
In onze auto zagen we dat de auto van binnen nog helemaal bedekt was met plastic. Ze laten dit bewust zitten, om pas weg te halen als ze de auto 2e hands verkopen. Dan ruikt hij nog als nieuw!
We zijn intussen in het hele land bekend, onze naam staat in grote letters achter de voorruit!
We zijn weer terug in Saigon en gaan nu een wandeling door de stad maken.
Lieve groetjes, Jan en Christien
10 Oktober 2008 - 09:40
Rico:
Dag blanke reuzen vanuit het westen. Ik zie dat jullie het erg naar jullie zin hebben. Echt grappig om te horen dat alles een maatje kleiner is. Kijken jullie toevallig ook door het dakraampje van de auto naar buiten. Kunnen we inmiddels al stellen dat Vietnam een tussen maat van Madurodam en de werkelijkheid is?
Greetz and bless -
10 Oktober 2008 - 09:49
Anita Eh Henk:
Prachtig om te lezen weer. Wat zal het wennen zijn voor jullie als je weer terug bent in het land van de "normale" mensen. ( Qua lengte dan ) -
10 Oktober 2008 - 18:07
Carola:
een drijvende markt.. das een gat in de markt haha dat kennen wij hier niet! Alleen dan wel textiel en vlees apart.. haha anders kom je thuis en denkt iedereen dat het 2ehands is! omdat het naar vis of vlees stinkt:p
Rijstwijn.. is dat duur? anders moge jullie er best 1tje meenemen.. lijkt me wel apart.. Ook de annanas met chillzout lijkt me apart..
das wat voor nederland! hangmatten langs de snelweg.. erg handig bij file's!
Alleen zijn onze wegen prima zo.. zonder rijst en brommers haha
groetjes!